Wszystkie systemy działają

Jak trwale usunąć konto na Instagramie

Ostatnia aktualizacja: 12 października 2026

Usunięcie konta na Instagramie jest nieodwracalne: profil, zdjęcia, filmy, komentarze i obserwujący znikają na zawsze. Najpierw pobierz swoje dane, a jeśli nie masz pewności, rozważ dezaktywację konta.

Zrób kopię danych przed usunięciem

W „Centrum kont” → „Twoje informacje i uprawnienia” → „Eksportuj swoje informacje” możesz pobrać zdjęcia, filmy i wiadomości. Po usunięciu konta nie będziesz mieć do nich dostępu.

Jak usunąć konto na Instagramie

  1. 1Otwórz „Centrum kont” z menu ☰.
  2. 2Kliknij „Dane osobowe” → „Własność konta i kontrola” → „Dezaktywacja lub usunięcie”.
  3. 3Wybierz konto i kliknij „Usuń konto”.
  4. 4Wybierz powód, wpisz hasło i potwierdź.

30 dni na zmianę decyzji

Po złożeniu prośby o usunięcie Twoje konto jest ukryte przez 30 dni. Jeśli zalogujesz się w tym czasie, usunięcie zostanie anulowane. Po 30 dniach konto zostaje trwale usunięte, a całkowite usunięcie treści z systemów Instagramu może potrwać do 90 dni.

Nazwę użytkownika usuniętego konta po jakimś czasie może zająć ktoś inny.

Najczęściej zadawane pytania

Czy usunięte konto na Instagramie można przywrócić?

Tak, jeśli zalogujesz się w ciągu 30 dni. Później konta i treści nie da się już odzyskać.

Czy mogę założyć nowe konto na ten sam adres e-mail?

Tak, gdy stare konto zostanie trwale usunięte, możesz użyć tego samego adresu e-mail lub numeru telefonu.

Rozwijaj konto szybciej

Duże zaangażowanie w pierwszych godzinach to klucz do dotarcia do Explore. Sprawdź nasze usługi z natychmiastowym startem.

Od0,0030 USDza 1000

Zobacz ceny